Parket op vloerwarming

Warme voeten op een houten vloer? Het kan echt! Tida combineert al sinds de jaren 90 succesvol parket met vloerverwarming.

Comfortabel wonen met vloerverwarming

Steeds meer van onze klanten kiezen voor de comfortabele combinatie van een parketvloer en vloerverwarming of vloerkoeling, al dan niet in combinatie met een warmte-win installatie.  Niet vreemd, gezien de voordelen van vloerverwarming. Zo is het een energiezuinige manier van verwarmen, wordt de hele ruimte gelijkmatig verwarmd en zijn er geen hinderlijke radiatoren meer nodig. Ook bij renovatie wordt steeds vaker gekozen voor vloerverwarming. In dat geval wordt een optimaal rendement bereikt indien ook de woningisolatie grondig wordt aangepakt.

Parket op vloerverwarming De mogelijkheden zijn eindeloos

Houten vloeren zijn perfect te combineren met vloerverwarming. Alle populaire vloeren zoals bijvoorbeeld visgraat en zelfs brede plankenvloeren kunnen probleemloos worden gecombineerd met vloerverwarming.

Wij hebben gemerkt dat er behoefte is aan meer informatie over wat mogelijk of verstandig is, bij toepassing van een dergelijke combinatie. Als parketspecialist hebben wij verstand van dergelijke zaken en in onze showroom zullen wij u natuurlijk uitgebreid informeren.

Wilt u zich alvast online oriënteren? Wij stellen in samenwerking met Parketfabriek Lieverdink rondom dit thema diverse brochures beschikbaar, die kunt u hier downloaden. Bekijk ook de meest recente (sept. 2023) brochure over parket op vloerverwarming van ParketMagazine waarin álles staat over parket op vloerverwarming ook in relatie tot PVC.

Gekwalificeerde parketspecialist Voor parket op vloerverwarming

Wij zijn gekwalificeerd als ervaren en deskundige parketspecialist als het gaat om het leggen van parket op vloerverwarming- en koeling. Gekwalificeerde parketspecialisten kunt u herkennen aan het vloerverwarmingsvignet wat wij daarom op onze website mogen plaatsen.

Bestelt u een vloer bij een parketzaak die beschikt over een dergelijk vignet betekent dit dat uw aankoop veilig en vertrouwd is. U kunt rekenen op goede voorlichting en een doordacht advies over parket en vloerverwarming.

Met uw keuze voor een bekwame specialist bent u verzekerd van een perfect eindresultaat en decennia lang wooncomfort.

parket op vloerverwarming
parket op vloerverwarming

Parket op vloerverwarming

De laatste jaren zijn vloerverwarmingssystemen aan een ware opmars begonnen. Naast de energiebesparende factor zijn met name het ontbreken van radiatoren en een gelijkmatige ‘stralingswarmte’ grote voordelen ten opzichte van de conventionele radiatoren.

Tida Parket legt al sinds 40 jaar succesvol parketvloeren op vloerverwarmingssystemen waarvan het grootste deel in het afgelopen decennium. Sinds enige tijd is daar vloerkoeling aan toegevoegd.

De sleutel tot een succesvolle combinatie met parket zit in het vakmanschap van de parketteur en de juiste materialen. Het begint met een juist advies over de mogelijke houtsoorten, breedtes etc. Vervolgens is een protocol voor de ingebruikname en een vakkundige installatie met de juiste materialen essentieel voor een goed eindresultaat.


Welke vloersystemen zijn geschikt voor vloerverwarming?

  1. Multiplank
    Meest gebruikte systeem vloer is de zogenaamde Multiplank. Deze is doorgaans opgebouwd uit een onderlaag/drager van Berken Multiplex met een verlijmde massieve toplaag van ca. 4mm dikte. Deze multiplanken worden rechtstreeks en volvlak verlijmd op de bestaande dekvloer. Hierdoor ontstaat een optimaal rendement van de vloerverwarming en een stabiele vloer.
  2. Traditioneel Parket
    Ook het traditionele ’tapis’ systeem geschikt voor vloerverwarming. Het voordeel van dit systeem is een optimale verlijming en een zeer authentieke uitstraling, zeker bij patroonvloeren zoals visgraat met sluitbanden en bij verouderde vloeren. Vanwege de dikkere ‘houtlaag’ zal een tapis vloer iets meer reageren op extreme schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid dan een multiplank.

Welke houtsoort is geschikt voor vloerverwarming?

Meest gebruikte en best geschikte houtsoort is Eiken. Gezien de ruime keuze in sortering, breedte, kleur is het niet verwonderlijk dat eiken de populairste houtsoort is. In onze showroom vindt u een helder overzicht van alle mogelijkheden.

Naast houten vloeren hebben we in onze showroom een uitgebreid assortiment aan Bamboe, Kurk, PVC en Laminaatvloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming.


Welke soorten Vloerverwarming zijn er?

  1. “Natte” vloerverwarming
    Bij deze vorm liggen de verwarmingsbuizen in de dekvloer. Deze ‘strijklaag’ dient te voldoen aan NEN2741. Daarnaast moet de vereiste theoretische geleidingsweerstand tussen de 0,10- 0,12 m2 K/W liggen. Een belangrijk aspect is de dekking van de afwerklaag boven de vloerverwarmingsleiding. Deze moet minimaal 3 cm zijn in verband met sterkte en warmtespreiding in de vloer. Een grotere dekking is niet wenselijk uit oogpunt van regelbaarheid van de verwarming.
    De zandcement- of anhydriet dekvloer kan rechtstreeks op de constructievloer aangebracht zijn, een zogenaamde vaste dekvloer. In dit geval is de constructievloer aan de onderkant voorzien van een thermische en zonodig dampremmende isolatie.
    Bij een zwevende dekvloer dient er onder deze dekvloer een thermische- of thermisch- akoestische isolatielaag van voldoende hardheid te zijn aangebracht. Deze dient als vochtblokkade, voorkomt warmteverlies naar de fundering en kruipruimte en beperkt geluidsoverdracht in gestapelde bouw.Dit type vloerverwarming wordt ook vaak in renovatieprojecten toegepast. Hierbij worden sleuven gefreesd in de bestaande dekvloer waar de leidingen worden ingelegd. Hierna worden de sleuven afgevuld zodat een vlakke vloer ontstaat. In dit geval het belangrijk dat naast de vloerverwarming zelf ook de woningisolatie goed wordt aangepakt zodat een optimaal rendement behaald kan worden.
  2. “Droogbouw” systemen op bestaande zandcementstrijklaag ( bijv. Jupiter, WTH IFD systeem)
    Bij deze vorm zijn er veel minder randvoorwaarden dan bij de natte systemen. Op de vlakke (constructie) vloer worden isolatie/draagplaten van polystyreen of karton gelegd. Hierin worden warmtegeleidingsplaten voorzien van goten aangebracht, waar de kunststof verwarmingsbuizen in komen te liggen. De verwarmingsbuizen worden daarna afgedekt met een afwerkvloer, bijvoorbeeld Fermacel-platen. Het nadeel van dit systeem is dat het aanmerkelijk duurder is dan het natte systeem. Hierdoor wordt het droogbouw systeem voornamelijk in renovatieprojecten toegepast.
  3. Elektrische vloerverwarming
    Deze zwakstroomverwarming wordt aangebracht in een dikke strijklaag of in microbeton. Er bestaan ook systemen die in matten op de strijklaag worden gelegd. Een nadeel van deze vorm is dat er grote temperatuurverschillen kunnen ontstaan. De laatste tijd zijn er nieuwe, verbeterde varianten op de markt gekomen, die ook plaatselijk kunnen verwarmen.Aangezien deze vorm van verwarmen in verhouding tot verwarmen met behulp van aardgas hoge energiekosten geeft, komt de combinatie met parket nauwelijks voor.Deze verwarming wordt voornamelijk toegepast in kleine, niet permanent verwarmde vloeren zoals bijvoorbeeld in badkamers. Bij de juiste verlegging van de verwarmingsmatten is de vloertemperatuur zeer egaal en goed regelbaar.

Is vloerverwarming nodig wanneer men een parketvloer aanschaft?

De voor en nadelen van vloerverwarming onder een houten vloerafwerking moeten goed worden afgewogen.

Om te beginnen voelt een houten vloerafwerking zonder vloerverwarming in verhouding tot een stenen vloer niet koud aan bij het belopen met blote voeten. Dit heeft te maken met de lage warmtegeleidingscoëfficiënt van hout. Een belangrijke consequentie van vloerverwarming is, dat de temperatuur van de verwarming gedurende het stookseizoen maar geleidelijk mag variëren, om krimp en zwelling van het hout (en daardoor scheuren!) te voorkomen. Wij raden dan ook aan een H.R.-ketel aan te schaffen met modulerende eigenschappen, die er zorg voor draagt, dat uw vloerverwarming optimaal wordt gebruikt en hoge warmtepieken vermijdt. Snelle en/of grote wisselingen in de temperatuur van het water zijn niet aanvaardbaar en brengen schade toe aan uw parketvloer!


Is er een protocol waar ik me aan moet houden?

Wanneer gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming in combinatie met een parketvloer, is het nodig om het onderstaande uitvoeringsprotocol te volgen. Indien aan deze spelregels wordt voldaan, wordt het risico tot een minimum beperkt.

Uitvoeringsprotocol

Vóór het aanbrengen van de vloerafwerking
• Bij natte systemen (buizen in cement/beton/anhydriet) dient de vloer een week per cm afwerkvloerdikte met een minimum van 4 weken te drogen c.q. uit te harden alvorens te starten met verwarmen.
• Bij droogbouw systemen kunt u binnen 24 uur gewoon het systeem starten en gelijk beginnen met de montage van de parketvloer. Uiteraard dient u tijdens de montage de vloer niet te verwarmen.

Opstoken van de vloerverwarming, vóór het aanbrengen van de parketvloer

• Het water van de vloerverwarming verwarmen tot 20ºC.
• Gedurende vijf achtereenvolgende dagen de temperatuur van het water verhogen met telkens 5ºC per dag tot de maximale werktemperatuur van 45ºC.
• Deze temperatuur van het water van de vloerverwarming verlagen met 5ºC per dag tot 20ºC. Bij een vaste dekvloer is het stapsgewijze verlagen van de temperatuur niet nodig. Dan wel 5 rustdagen in acht nemen.
• Bovenstaande cyclus eenmaal herhalen.

Na het aanbrengen van de houten vloerafwerking.

• MINIMAAL drie weken wachten.
• De temperatuur van het water verhogen (volgens bovenstaand schema) tot de maximale watertemperatuur van 38ºC.
• De temperatuur van het vloeroppervlak mag hoogstens 27ºC bedragen.
• Tijdens het stookseizoen de temperatuur van de vloer en het water geleidelijk laten variëren en geen nachtverlaging toepassen.


Wat is het rendement van de vloerverwarming met parket?

Vloerverwarming kan alleen bij houten vloerafwerkingen die hoogstens 18 mm dik zijn. De warmteweerstand van de vloerafwerking zelf mag hoogstens voor bijverwarming 0,18 m² K/W en voor hoofdverwarming 0,14 m²• K/W bedragen.
Anders wordt de warmteoverdracht van het oppervlak te laag.
Uit indicaties blijkt dat hoe dunner de parketvloer is, hoe meer warmte wordt doorgelaten. Exacte cijfers zijn afhankelijk van de gekozen houtsoort en systeem.


Wat moet ik doen om het hout stabiel te houden wanneer de verwarming aanstaat?

Parketvloeren worden teruggedroogd tot een vochtpercentage van 7-9%. Dit houtvochtpercentage is in evenwicht met een luchtvochtigheid van 50% – 60%. Bij een verandering in luchtvochtigheid zal het houtvochtpercentage veranderen. Verandering van houtvochtpercentage impliceert dat het hout krimpt of uitzet.
U kunt zich voorstellen dat eenzijdige verwarming van de onderkant van de vloer het hout vanaf de onderkant uitdroogt. Luchtvochtigheid moet dus in theorie worden toegevoegd, om het evenwicht te behouden en er dus geen (of minder) krimpnaden of -scheurtjes kunnen ontstaan.
Veelal is het verstandig dit door middel van een luchtbevochtiger te realiseren.

Met name in renovatieprojecten is het belangrijk goed te overleggen met een vakkundige installateur m.b.t. de exacte specificaties van het systeem, o.a. in verband met voldoende verwarmingscapaciteit De vraag hierbij is of de oppervlaktetemperatuur van 27°C voldoende is voor het bereiken van de gewenste ruimtetemperatuur en of er eventueel radiatoren moeten worden bijgeplaatst.

vloerverwarming

Parket op vloerkoeling

De consument wordt steeds meer op zijn wenken bediend als het gaat om meer comfort in en rondom het huis. Veel nieuwbouw wordt tegenwoordig voorzien van vloerverwarming. Relatief nieuw is vloerkoeling. Steeds vaker wordt een nieuwbouw huis opgeleverd met zowel vloerverwarming als vloerkoeling.


Wat is vloerkoeling en hoe werkt het?

Vloerkoeling is een systeem wat er voor zorgt dat gedurende de zomerperiode de betonvloer c.q. vloerconstructie niet opwarmt en/of zelfs iets koelt, waardoor de ruimtetemperatuur in huis behaaglijk blijft.

Vloerkoeling werkt omgekeerd als vloerverwarming. Het leidingensysteem in de vloerconstructie wordt gevuld met water met een minimum temperatuur van 18°C. Tijdens warme periodes van het jaar kan, indien gewenst, de vloer hierdoor worden gekoeld. Het enigszins koele water zorgt voor een afkoeling van de vloerconstructie. Doordat de vloerconstructie koeler is dan de ruimtetemperatuur zal de ruimte behaaglijker aanvoelen. Belangrijk te vermelden is, dat de temperatuur van het water wat de vloer koelt niet persé echt koud hoeft te zijn om de ruimtetemperatuur enige graden te doen verlagen. Meestal is enige graden beneden de ruimtetemperatuur voldoende.


Wat voor soorten vloerkoeling zijn er?

Er is maar 1 soort vloerkoeling bekend, deze wordt gerealiseerd door relatief koud water door kunststof leidingen, die opgenomen zijn in de vloerconstructie, te laten stromen. Meestal zijn deze leidingen bedacht om tevens als vloerverwarming te dienen. Belangrijk te weten is dat er fabrikanten zijn die adviseren om het water tot 15°C te koelen. Dit soort systemen zijn niet geschikt om parketvloeren op te leggen, mogelijk ontstaat er dan condensvorming bij lagere zomertemperaturen.


Waar moet ik op letten als ik vloerverwarming heb gecombineerd met vloerkoeling?

Bij vloerkoeling kan vanwege condensgevaar niet met een onbeperkt lage watertemperatuur gewerkt worden. De watertemperatuur mag slechts enkele graden beneden de ruimtetemperatuur liggen en moet daarbij bewaakt worden door een beveiliging tegen condensatie. Hierdoor is de te realiseren koelcapaciteit gering.

Om toch een optimaal effect van de vloerkoeling te krijgen, wordt in de regel een dichte verlegging van de vloerleidingen geadviseerd, waardoor tegelijkertijd een overcapaciteit voor vloerverwarming wordt geïnstalleerd. Deze overcapaciteit kan geregeld worden door het verlagen van de temperatuur van het warme water. De keuze van de juiste regelunit is hierbij van groot belang.


Kan er parket gelegd worden op een combinatie van vloerverwarming en vloerkoeling?

Zowel bij vloerverwarming als vloerkoeling moet gelet worden op het gedrag van het parket door de opwarming en afkoeling. Vooral het afstaan van vocht door het verhogen van de temperatuur en het opnemen van vocht door het verlagen van de temperatuur moet binnen de grenzen blijven, er kan anders schade aan het parket ontstaan. Daarom mag de temperatuur van de vloer ook niet onbeperkt verhoogd of verlaagd worden, voor parket worden maximale en minimale waardes geadviseerd.


Wat zijn de maximale en minimale waardes voor parket op vloerverwarming en vloerkoeling?

De maximale en minimale waardes hangen grotendeels af van de verlegging van de leidingen. Worden de leidingen verder van elkaar gelegd zullen de waardes anders zijn dan wanneer de leidingen dicht bij elkaar worden gelegd. Over het algemeen mag de maximale warmte van het leidingwater voor vloerverwarming mag niet hoger zijn dan 40°C. De minimale watertemperatuur voor vloerkoeling mag niet lager zijn dan 18° C.


Gelden de eisen voor vloerverwarming, zoals bijv. warmteweerstand, ook bij vloerkoeling, om toch enig rendement te krijgen?

Voor vloerverwarming en – koeling gelden dezelfde randvoorwaarden.


RESUME

Wanneer u gebruik maakt van een goed beheersbare vloerkoeling met een niet te lage temperatuur, zult u in de meeste gevallen geen problemen ondervinden.

Het belangrijkste is een goed ontwerp van de installatie en de juiste keuze van maximale en minimale watertemperaturen. Verder is een goede bewaking op deze temperaturen nodig, zodat ongewenste afwijkingen uitgesloten zijn. Een dergelijke voorwaarde is altijd nodig, niet alleen wanneer er vast parket op de vloer wordt toegepast. Belangrijk is de ruimtetemperatuur binnen de comfortabele grenzen te houden. Daardoor zal een zo hoog mogelijk opwekkingsrendement van het totale systeem worden verkregen.

Bron:

– WTH

– Parketfabriek Lieverdink

U kunt geen rechten ontlenen aan onze samenvatting van gegevens over vloerkoeling

Placeholder

Wilt u meer weten over de mogelijkheden?

Tida en Parket op Vloerverwarming

Groot assortiment

90% van ons assortiment is te combineren met vloerverwarming.

Professionele Installatie

Vakkundige installatie door ons eigen team parketteurs.

Comfortabel

Geen koude voeten en de warme uitstraling van hout.

vloerverwarming

Aangename warmte

Ook bij lage luchttemperatuur, vloerverwarming is stralingswarmte.

Zekerheid en Garantie

75% van alle door ons geïnstalleerde vloeren zijn gelegd op vloerverwarming.

Energiezuinig

Lagere energiekosten dan met radiatoren.

Projecten

Met dit product